Klasický “New York” cheesecake

“Maslový New York cheesecake” s vanilkovým syrovým krémom posypaný čerstvými malinami, černicami a čučoriedkami”

IMG_20170806_182911_773

Prečo som sa rozhodla pre cheesecake? Na cheesecaku mám rada sladko-slanú krémovú chuť. Keďže bisquit tvorí mix maslových keksov, ja ho vždy  doplním štipkov škorice. Do krému pridávam vanilkový struk, ten nám prevonia celý koláč a má oveľa väčšiu intenzitu ako kupovaný vanilkový cukor.

IMG_20170806_182734_507

Cheesecake v doslovnom preklade znamená “syrový koláč” a skladá sa z dvoch alebo troch vrstiev.

  • Prvá vrstva alebo lepšie povedané tenký bisquit je zložený z máslových sušienok, masla a cukru.
  • Ďaľšia vrstva je syrový krém, na ktorý sa použivá slaný roztierací syr ako philadelphia, lučina ale môžete použiť aj tvaroh, riccotu alebo mascarpone.
  • Posledná vrstva môže byť chrumkavá zapečená poleva, ktorá sa pripravuje z kysnutej smotany alebo klasická ovocná poleva.

Ingrediencie:

Korpus

  • 350g maslové sušienky
  • 70g maslo
  • 2 lyžice cukru

Krém

  • 700g krémový syr
  • 80g cukor
  • 5 vajec
  • 250g kysnutá smotana
  • 2 lyžice hladkej múky
  • vanilka
  • citrónová kôra

Postup:

Maslové sušienky si rozmixujeme (alebo rozdrvíme), pridáme mäkké maslo a cukor. Zmes premiešame a vystelieme ňou dno (otvaracej) formy. Ak nemáte otváraciu formu, použite papier na pečenie a následne vyberte cheesecake z formy až deň po upečení. Vtedy vychladne a drží si formu.

Na krém si na začiatok pripravíme slaný roztierací syr Philadephia. Ten si dáme do mixéra a necháme 3 min mixovať. Potom pridáme cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilku a kysnutú smotanu. Nakoniec pridáme múku a dobre premiešame mixérom. Z misou plnou krému trikrát buchneme o stôl aby sme sa zbavili bubliniek a nalejeme do formy, ktorú sme si vystleli sušienkami.

Pečieme hodinu a pol pri teplote 165 °C. Tortu treba nechať vychladnúť vonku a až potom ju dáme do chladničky. Hotový cheesecake môžme dozdobiť ovocím.

IMG_20170806_183046_778

 


Leave a comment